i f v li

MTV & Mediahub: Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalit 2019 -projektin tavoitteena oli suunnitella ja tuottaa MTV:n tulosillan visuaalinen ilme ja tulosgrafiikka.

MTV:n ja Mediahubin tilaama Eduskuntavaalit 2019 -kanavagrafiikkakokonaisuus on yksi television laajimpia kanavagrafiikkakokonaisuuksia. Noin kahden kuukauden aikana toteuttavassa infograafisessa kokonaisuudessa oli otettava huomioon monia seikkoja; kuinka saada suuri määrä tietoa helposti oivallettavaan ja visuaalisesti viehättävään muotoon? Millaisia journalistisia päätöksiä tulee tehdä? Miten datayhteys ja äänten reaaliaikainen laskenta saadaan sopimaan yhteen? Miten juontajien ja kameran liikehdintä vaikuttaa grafiikoiden toimivuuteen?

Kattavassa tehtävässä oli runsaasti haasteita, ja upeasti toimivaan lopputulokseen päästiin tekemällä kunnianhimoista ja taitavaa yhteistyötä useiden alojen ammattilaisten kanssa.

Tervetuloa tutustumaan Valve Motionin Eduskuntavaalit 2019 -projektiin!

TIIMI

Anitta Rosenvall
Jani Flink
Juha Laukkanen
Mika Junna
Pekka Meskanen
Katri Flander
Tuomo Kulomaa

ASIAKAS

MTV ja Mediahub. MTV on kaupallinen televisioyhtiö ja Mediahub on sisällöntuotantoon, tapahtumiin ja journalismiin erikoistunut tuotantoyhtiö.

  • Liikkuvaa kuvaa on nopeutettu demonstroimistarkoituksiin

Valve Motionin Head of Studio, Anitta Rosenvall, kertoo kaksikuisen projektin olleen haastava, mutta erittäin mielekäs yhteistyö monen ammattilaisen kesken.

“Projektin tiimi koostui monen eri osa-alueen huippuosaajasta, visuaalisesta suunnittelusta aina koodaukseen ja logon suunnittelusta aina yksittäisen elementin kanavagrafiikan rakentamiseen.”

Eduskuntavaalit 2019 -projektissa Valve Motion tuotti ohjelmalle logon ja tunnarin sekä paljon dataan perustuvaa tulosgrafiikkaa. Tällaisia grafiikoita ovat esimerkiksi päivittyvä piirakka ja hallituspeli.

Valve Motionin Lead Designerin, Juha Laukkasen, kädet olivat kiinni liki kaikissa projektin visuaalisissa vaiheissa. Juha suunnitteli Eduskuntavaalit 2019 -tunnusvisuaalisuudet ja niihin liittyvät 3D-rakenteet, sekä työskenteli yhteistyössä Mika Lunnan kanssa luodakseen uutislähetykseen toimivat grafiikat.

Juhan ote vaalilähetykseen oli oivallinen myös siksi, että miehen mielessä muotoutui syksyllä ihastuttanut MTV Uutisten uusi ilme – ilme, johon vaalilähetyksenkin visuaalisuuden oli sulauduttava kauniisti.

Erityisen tyytyväinen Juha on vaalikokonaisuuteen luomaansa tunnariin. Idea sai alkunsa paitsi uutisten uuden ilmeen myös eduskuntatalon ja -salin kautta.

“Tunnarissa ääniä kertyy pikkuhiljaa, jokainen kolikko on yksi ääni, josta muodostuu lopulta torni ja torneista eduskunta. Pylväät ovat eduskuntasalin muodossa ja vaihtelevan korkuisia. Siinä tunnusvideon symboliikkaa”, Juha avaa ideaansa.

Valve Motion Eduskuntavaalit 2019 Still

Valve Motion Eduskuntavaalit 2019 Still

Anitta korostaa projektin olleen erikoinen siitäkin syystä, että monet visuaaliseen ilmeeseen ja tulosgrafiikan piirtymiseen tehtävät ratkaisut vaativat myös journalistista pohdintaa. Eduskuntavaalit 2019 -projekti vaati taustalle paljon matematiikkaa sekä erityisharkintaa datayhteyksien osalta.

“Uutta tietoa on saatava esille sitä mukaan, kun laskenta etenee. Datayhteyksien on tehtävä yhteistyötä, jotta grafiikat päivittyvät sitä mukaa, kun äänten laskenta etenee”, Anitta kertoo projektin haasteista.

Suurimmat visuaalisiin ratkaisuihin vaikuttavat pohdinnat pohjautuivat siihen, kuinka teokset toimivat yhdessä liikkuvien juontajien ja kameramiesten kanssa.

“Kaikessa tekemisessä piti ottaa huomioon se, miten monen mutkan kautta näky välittyy katsojalle; screenillä on materiaalia, jonka edessä on ihminen, jota kuvaa kameramies – ja lopputulosta katsoo ihminen television, läppärin tai puhelimen kautta”, Juha kertoo.

Rauhallisuuden lisäämiseksi tulosillan lähetys kuvattiinkin steadycamilla, joka liikkuu saumattomasti kuvaajan mukana.

Tyytyväinen tiimi odottaa kuitenkin jo innolla seuraavaa haastetta. Vaikka projekti onnistuu yli odotusten, valmistumisen jälkeen sormet kihelmöivät jo uutta odotellessa; aina on mielessä se, miten ensi kerralla voidaan tehdä vieläkin paremmin.

Valve Motion Eduskuntavaalit 2019 Still